Fixa texten!

Skärmavbild 2016-08-22 kl. 20.41.09Skärmavbild 2016-08-22 kl. 20.40.51

Fixa texten! Ett läromedel för årskurs 7-9

Efter att ha skrivit två läromedel för mellanstadiet, ville jag skriva för högstadiet. Det var ju i dessaårskurser som jag undervisade  och därför föll det sig naturligt att skriva för detta stadium. Under de år jag undervisat på högstadiet hade jag alltid låtit mina elever arbeta med olika texttyper. När jag undervisade tog jag nästan alltid avstamp i en mönstertext och analyserade tillsammans med eleverna fram det typiska för texttypen, både vad det gällde innehåll, form och språkliga stildrag. Under arbetet med Skrivmix växte också en fungerande form fram, som jag filade på under min lediga tid.  I augusti 2008 presenterade jag ett synopsis för Anne-Li Stjernholm och snart hade jag fått uppdraget att skriva ett provmanus. Projektledare blev Martina Mellin och textredaktör blev Maria Ramsby, en mycket lyckad kombo för projektet.

Marknadsföringen till böckerna var en kalender där författaren poserade i olika skepnader, föreställande olika “texttyper”. Här nedan följer i tur och ordning texttyperna saga, novell, insändare, nyhetsartikel och notis, retorik samt dikter.Foto: Mia Carlsson

Foto: Mia Carlsson

Foto: Mia Carlsson

Foto: Mia Carlsson

Retorik

Foto: Mia Carlsson

Smakprov:

Fixa texten! 1

Fixa texten! 2

 

3 thoughts on “Fixa texten!

  1. En ung grabb Amar nitton år gammal. Amar är övergivits av sin mamma på grund av att hans mamma blev tröttnad av sin man. eftersom Amar far var dominerande och därför bestämde han i huset. Amars far var alkoholist som slog hans fru och barnet, varje gång han drack så misshandlade han familjen. Det var därför hon lämnade huset. Amar var självklart besviken och arg på henne som fjorton år på att hon inte har kontakt med han efter det, för att hon var hans motivation samt lärare som förstorade han mer än vad hans far gjorde. Men han förstår idag varför hon lämnade på grund av att kvinnomisshandlare man. jag tycker att sonen och mamman är själviska för att de tänker bara för sig själva. Oavsett vad så borde hon inte lämna familjen. Att hon tänkte bara det bästa för henne utan att fundera ut hur det ska gå för barnet som är hos pappan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.