OM MIG

Jag heter  Pär Sahlin och är författare. Jag skriver både barn- och ungdomsböcker och läromedel. Jag föreläser också, bland annat om genrepedagogik, språkutvecklande arbetssätt och retorik. Jag håller också skrivarkurser för både barn och vuxna. Jag är utbildad lärare  svenska, SO och bild. 

Här nedanför finner du foton som du kan använda i samband med reklam eller skolarbeten. Du kan också läsa mer detaljerad information om mig och mitt skrivande. För ytterligare information om mig kan du läsa här, här och här.

närbild färg kopia
närbild svartvitt kopia
DSC07307_version2 kopia
DSC07320 - Version 2 kopia

(Fotograf: Henrik Kindgren)

Mitt liv som författare

2014 debuterade jag som barnboksförfattare med romanen Solhjärtats hemlighet, en fantasybok för barn i åldern 9-12 år. Boken är utgiven av Idus förlag. Här kan du läsa min författarpresentation på förlaget. Under de följandeåren har serien byggts ut med ytterligare tre böcker: Saltregnen, Silverdrottningen och Skuggljusen. Den första och andra delen har översatts till turkiska och ges ut av förlaget Fom Kitap i Istanbul.

Våren 2020 utkom boken I väntan på mitt ovanliga livOrdalaget bokförlag. Boken är en realistisk barnbok (9-12 år). Boken nominerades till Barnradions bokpris 2020.

Jag har även skrivit fantasyböcker för yngre barn (6-9 år) De handlar om hjälten Agaton och böckerna ges ut av Natur & Kultur: Agaton och den eviga vintern, Agaton och hjältarnas kamp och Agaton och kärlekskriget.

På Hegas förlag har jag gett ut flera lättlästa böcker. Leo och lögnerna och Leo och kärleken vänder sig till 6-12 åringar. Nadir och ingen annan, Nadir och alla andra och Nadir och det svåra valet är lättlästa ungdomsböcker, som också har översatts till arabiska. Hösten 2020 kommer den första delen av en trilogi ut. Det är en ungdomsbok som heter Ingen normal flyttar hit och handlar om Joar och Minna och deras vänner i den fiktiva byn Sävaträsk.

Jag är medlem av Sveriges författarförbund och sitter sedan 2018 i BULT, Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur. Jag är också medlem i  Författarcentrum Öst, Läromedelsförfattarna och Smålands författarsällskap.

Utöver mitt skönlitterära författarskap skriver jag också läromedel. Jag skriver mestadels i svenska men också i samhällskunskap. Mina läromedel är utgivna av Natur & Kultur. Jag skriver för elever i alla stadier, från lågstadiet till sista ring på gymnasiet! Här kan du se vilka läromedel jag har skrivit. 2016 tilldelades jag Lärkanpriset för årets läromedelsförfattare i kategorin Mellanstadiet. Priset delas ut av Sveriges Läromedelsförfattares Förbund. Prissumman var 50 000 kronor.

Jag skriver också lärarhandledningar till andra författares böcker. Jag har bland annat skrivit handledningar till Angie Thomas The Hate U Give, klimatantologin Vad håller ni på med? och till Ingela Korsells Väsenologi.

Vid prisutdelningen av Lärkan på Skolforum 2016.

Här pratar jag om genrer under Bok- & Biblioteksmässan 2011.

Författarbesök

Jag gör även författarbesök i skolor och på bibliotek. Sedan hösten 2014 har jag mött närmare 100 skolklasser och talat om mitt författarskap. Här kan du läsa om när jag besökte Svenska skolan i Teneriffa.  Jag har även gjort poesiworkshops för äldre elever, bland annat under 127-festivalen i Bredäng. Är ni intresserade av att boka ett författarbesök hör antingen av er till Författarcentrum Öst där jag är medlem eller skriv direkt till mig:  par.sahlin@gmail.com. Här kan du läsa mer om mina författarbesök och om fantasyskolan.

Jag har även skrivit poesi och finns att läsa i antologin 7 Unga (1998) från Hägglunds förlag. Här kan du läsa en recension av Elisabeth Norin.

Mitt liv som lärare:

Jag är utbildad lärare och är behörig och legitimerad för att undervisa i svenska  på grundskolan årskurs 1-9 samt gymnasiet 1-3, i SO och bild årskurs 1-7 och samtliga ämnen årskurs 1-3

Tillsammans med Lennart Wigström startade jag  2003 profilklasserna Litteratur & Drama på Södermalmsskolan. En profil där ordet, det talade, skrivna och lästa skulle genomsyra all undervisning. Profilen drev vi med stor framgång under åren 2003-2014. Läs några av artiklarna här:

http://www.svd.se/kultur/forfattartraning-pa-skoltid_793411.svd

https://tidningengrundskolan.se/litteratur-och-drama-inspirerar/

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/slarva-inte-bort-lararna/

En av mina före detta elever, skådespelaren Bill Skarsgård, uppmärksammade mitt arbete som lärare i samband med Skolverkets reklamkampanj För det vidare. Här kan du se videon med mig och Bill:

Tidskriften Kupé skrev ett reportage om mig och läraryrket. Läs det här. Man måste bläddra fram till sidan 41 och 59

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=tmptfdvg&gInitPage=1

Under hösten 2014 hade jag ett skrivuppdrag åt Skolverket tillsammans med Helga Stensson. Det resulterade i Uttrycksformer för upptäckare och hade till syfte att främja läs- och skrivutvecklande arbete i NO-ämnena. I januari 2015 slutade jag som lärare för att skriva på heltid.

Läsåret 2015-2016 undervisade jag på Skrivarlinjen på Skrivakademin, Folkuniversitetet

Mitt liv som föreläsare

Förutom att föreläsa om mitt eget skrivande föreläser jag också inom pedagogik, bland annat om språkutvecklande arbetssätt, cirkelmodellen, genrepedagogik och käll- och sökkritik.

11 thoughts on “OM MIG

  1. Hej Pär!
    Vi är en klass 4 i Fornåsa utanför Motala som just fått boktips av din bok om Nadir. Vi skulle väldigt gärna vilja att du kom och berättade om dina böcker och hur man blir författare. Hur mycket kostar ett skolbesök?
    Hälsning från 18 st bokslukare och deras lärare Cia Eriksson.

  2. Tusen tack bästa Pär!
    En hel veckas kreativt skrivande under din mycket pedagogiska ledning och varma humor har verkligen bidragit till ökad kunskap och skrivglädje för oss alla i gruppen.
    Alla som vill komma igång med sitt skrivande borde få träffa dig och få chansen att utvecklas i sitt skrivande.Stort tack!

  3. Hej Pär!
    Min son tycker om er bok Nader och ingen annan, han deltog på läsutmaningen i Karlstad och fick först plats i tävlingen, när Juryn frågade honom om vilken Personlighet du läser dem eller läser om dem och önskar att du träffas? Sa han pär Sahlin.

    1. Hej! Tack för din kommentar. Vad kul att din son tycker om Nadir och ingen annan. Och stort grattis till honom att han vann första plats. Kanske får jag möjlighet att komma på författarbesök till Karlstad. Då kan vi kanske träffas! /med vänliga hälsningar Pär Sahlin

  4. Hej vi ska göra ett författarporträtt av dig har du lust att svara på dessa frågor, vi läser din bok just nu alla är helt fast i den (:
    – Hur gammal är du?
    -Vilken gener skriver du i ?
    -Vilka riktar du dig främst till?
    – Vad gillar du för böcker?
    -Vad fick dig att börja skriva böcker?
    -Bästa platsen att äta på?
    -Bästa platsen att läsa på?

  5. Hej Pär!

    jag behöver vet att den novellen heter “Nu När Du Är Stilla” huvud karaktär någon elev i en skolan eller din. Kan du meddela mig via min e-post adressen. Jag behöver att skriva novellanlys

  6. Hej Pär!
    Mitt namn är Elliot Sjögren och jag kommer från georgshillskolan i Hörby. Jag har fått ett skolarbete på svenskan om att ha en presentation om just dig så därför skulle jag behöva få svar på lite frågor. Jag hittar nämligen inget på internet och därför frågar jag dig!

    När föddes personen?
    2. Var föddes och levde personen? (Har personen flyttar runt eller bott på samma ställe)
    3. Hur var personens uppväxt? (problematisk, lugn, konflikter?)
    4. Hur verkar personens familj ha varit? (Syskon?, Föräldralös? Rika/fattiga?)
    5. Hur staden ut där din författare lever? (Fattigt, blomstrande, misär, jämlikt?)
    6. Något som kan ha påverkat personen till att börja skriva?
    7. Var studerade personen och vilka utbildningar har författaren?
    8. Hur är författarens kärleks- /familjeliv? (Singel, gift, omgift, änka/änkling, barn)
    9. Hur blev personen känd/uppmärksammad? (Vilken händelse eller vilken ”bok”)
    10. Vilka tre verk/böcker är personens mest kända?
    11. Andra viktiga händelser, personer som verkar ha haft betydelse för författaren?
    12. Andra sysslor än att vara författare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.