Tillbaka där allt började

I mars har jag hunnit med två författarbesök i Jönköping och Huskvarna. Det första var på Stensholmsskolan i Huskvarna. Här hade jag märkligt nog min första lärartjänst efter att jag tagit min lärarexamen från Högskolan i Jönköping. Dock arbetade jag inte på skolan utan i en lokal i centrala Huskvarna, där jag tillsammans med Anita Jägenstedt undervisade barn i behov av särskilt stöd. Men det hör till det förflutna.

IMG_5607På Stensholmsskolan mötte jag tre fjärdeklassare samt skolans biblioteksråd. Eleverna i fyran hade haft Solhjärtats hemlighet som högläsningsbok, och de verkade ha tyckt om boken väldigt mycket. Ännu gladare blev de när jag berättade att uppföljaren kommer snart. De hade massvis av frågor och även om det traditionsenligt kommer frågor om längd, favoritfärg, ålder så måste jag säga att eleverna var grymt duktiga på att diskutera både bokens innehåll och böcker i allra största allmänhet. De var även pigga på att göra min uppgift om portalen till en annan värld. Dörren vid gympasalen samt skyddsrumsdörren i källaren var populära portaler. Besöket avslutades med autografskrivande och ett otal selfies.

IMG_5627Veckan därefter besökte jag min gamla skolan Österängsskolan. Här gick jag själv som elev i sexan hos fröken Barbro Johansson. Det är stora skillnader på den skola jag själv gick i och den skola som finns i dag, även om mycket av det yttre är sig likt. Skolan, som är en kommunal skola, kämpar i motvind mot alla de friskolor som dykt upp i närområdet. Klasserna dräneras på elever, vilket är olyckligt, då antalet elever och skolans ekonomi hänger tätt samman. Jag uppfattade dock att det fanns ett ljus i tunneln, att det i lågstadieklasserna var mer eller mindre fullt. Gäller bara att få eleverna att stanna kvar hela vägen upp till sexan! Kan säga att jag även som lärarstudent gjorde en av mina praktiker på skolan. Detta var någon gång i mitten av 90-talet då jag och Andreas Ydreborg var studenter hos lågstadieläraren Bengt Byström, som fortfarande arbetar kvar.

IMG_5626På skolan mötte jag tre klasser på mellanstadiet som också de hade haft boken som högläsning. Även här blev eleverna glada över att det kommer en fortsättning. Vi talade om berättarstrukturen i Solhjärtats hemlighet och vi talade även om vad som är typiska hjältedrag och avsaknaden av dessa hos huvudpersonen KIm i början av boken.

Frågorna haglade som vanligt vitt och brett, allt från om jag kändes elevens mamma (vilket jag gjorde:-)) hur gamla mina barn är till hur många förlag man kan skicka sitt manus till psamtidigt (ja, det finns trettonåringar med författarambitioner, som suger åt sig kunskapen om författarvärlden och förlagsvärlden). Under mitt besök på Österängsskolan blev jag även intervjuad av Johanna Andersson, bibliotekarie på skolbibliotekscentralen på Jönköpings kommun.

IMG_5640

Författaren njuter av vårsolen på Nässjös järnvägsstation före hemfärd till Stockholm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.