OM MIG

Jag heter  Pär Sahlin och är författare. Jag skriver både barn- och ungdomsböcker och läromedel. Jag föreläser också, bland annat om genrepedagogik, språkutvecklande arbetssätt och retorik. Jag håller också skrivarkurser för både barn och vuxna. Jag är utbildad lärare  svenska, SO och bild. 

Här nedanför finner du foton som du kan använda i samband med reklam eller skolarbeten. Du kan också läsa mer detaljerad information om mig och mitt skrivande. För ytterligare information om mig kan du läsa här, här och här.

närbild färg kopia
närbild svartvitt kopia

DSC07307_version2 kopia
DSC07320 - Version 2 kopia

(Fotograf: Henrik Kindgren)

Mitt liv som författare

2014 debuterade jag som barnboksförfattare med romanen Solhjärtats hemlighet, en fantasybok för barn i åldern 9-12 år. Boken är utgiven av Idus förlag. Här kan du läsa min författarpresentation på förlaget. Under de följandeåren har serien byggts ut med ytterligare tre böcker: Saltregnen, Silverdrottningen och Skuggljusen. Den första och andra delen har översatts till turkiska och ges ut av förlaget Fom Kitap i Istanbul.

Våren 2020 utkom boken I väntan på mitt ovanliga livOrdalaget bokförlag. Boken är en realistisk barnbok (9-12 år). Boken nominerades till Barnradions bokpris 2020. Uppföljaren I ett annat universum än ditt kom ut 2021. Boken nominerades 2022 till Karlstad barnromanpris.

Jag har även skrivit fantasyböcker för yngre barn (6-9 år) De handlar om hjälten Agaton och böckerna ges ut av Natur & Kultur: Agaton och den eviga vintern, Agaton och hjältarnas kamp och Agaton och kärlekskriget.

På Hegas förlag har jag gett ut flera lättlästa böcker. Leo och lögnerna och Leo och kärleken vänder sig till 6-12 åringar. Nadir och ingen annan, Nadir och alla andra och Nadir och det svåra valet är lättlästa ungdomsböcker, som också har översatts till arabiska.

Hösten 2020 kom den första delen av ungdomsbokserien Sävaträsk ut. Den första delen heter Ingen normal flyttar hit och handlar om den epaåkande femtonåringen Joar och hans vänner i den fiktiva byn Sävaträsk. Sammanlagt har det kommit ut fem böcker i serien. Förutom Ingen normal flyttar hit också En prick i registret, Samma skrot och korn, Häng i rondellen och Ingen normal stannar kvar. Ljudboken En prick i registret var nominerad till Storytel Awards 2022.

Sävaträskserien följdes av en spinoffserie kallad Säva spinoff. Serien består av tre delar, Hundra procent rost, Hundra procent meka och Hundra procent ströga. Boken handlar om Osman och Elli som båda snart är femton år och längtar efter att få köra epa. Men Osmans föräldrar säger nej, du kan cykla istället. Då hittar han och Elli en gammal rostig Amazon på en gård utanför Sävaträsk. Osman bara måste ha bilen. Boken Hundra procent rost var 2023 nominerad till Lättlästpriset. Ljudboken där alla tre delar ingår och heter Hundra procent epa var 2024 nominerad till Storytel Awards.

Under 2024 kommer en ny bokserie ut på Hegas förlag. Serien går under namnet Svartforsa-serien och är en dystopisk skildring om hur demokratin kan sättas i gungning och vilka konsekvenser det får. Motstånd, vänskap och kärlek står i centrum samtidigt som samtida hot mot vår demokrati synliggörs.  Så jävla körd heter första boken i serien Svartforsa.

Jag är medlem av Sveriges författarförbund och satt mellan åren 2018-2022 i styrelsen för BULT, Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur. Mellan 2020-2022 var jag ordförande. Jag är också medlem i  Författarcentrum Öst, Läromedelsförfattarna och Smålands författarsällskap.

Utöver mitt skönlitterära författarskap skriver jag också läromedel. Jag skriver mestadels i svenska men också i samhällskunskap. Mina läromedel är utgivna av Natur & Kultur. Jag skriver för elever i alla stadier, från lågstadiet till sista ring på gymnasiet! Här kan du se vilka läromedel jag har skrivit. 2016 tilldelades jag Lärkanpriset för årets läromedelsförfattare i kategorin Mellanstadiet. Priset delas ut av Sveriges Läromedelsförfattares Förbund. Prissumman var 50 000 kronor.

Jag skriver också lärarhandledningar till andra författares böcker. Jag har bland annat skrivit handledningar till Angie Thomas The Hate U Give, klimatantologin Vad håller ni på med? och till Ingela Korsells Väsenologi. På senare år har jag även skrivit lärarhandledningar till Barnradions dramer, bland annat Mio min Mio, ILY och Ages

Vid prisutdelningen av Lärkan på Skolforum 2016.

Här pratar jag om genrer under Bok- & Biblioteksmässan 2011.

Författarbesök

Jag gör även författarbesök i skolor och på bibliotek. Sedan hösten 2014 har jag mött över 1000 skolklasser och talat om mitt författarskap. Under mina författarbesök brukar jag ibland även ha skrivarworkshops. Ofta ingår mina besök i olika typer av Skapande skola-projekt. Här kan du läsa om när jag besökte Svenska skolan i Teneriffa.  Jag har även gjort poesiworkshops för äldre elever, bland annat under 127-festivalen i Bredäng. Är ni intresserade av att boka ett författarbesök hör antingen av er till Författarcentrum Öst där jag är medlem eller skriv direkt till mig:  par.sahlin@gmail.com. Här kan du läsa mer om mina författarbesök och om fantasyskolan.

Jag har även skrivit poesi och finns att läsa i antologin 7 Unga (1998) från Hägglunds förlag. Här kan du läsa en recension av Elisabeth Norin.

Mitt liv som lärare:

Jag är utbildad lärare och är behörig och legitimerad för att undervisa i svenska  på grundskolan årskurs 1-9 samt gymnasiet 1-3, i SO och bild årskurs 1-7 och samtliga ämnen årskurs 1-3

Tillsammans med Lennart Wigström startade jag  2003 profilklasserna Litteratur & Drama på Södermalmsskolan. En profil där ordet, det talade, skrivna och lästa skulle genomsyra all undervisning. Profilen drev vi med stor framgång under åren 2003-2014. Läs några av artiklarna här:

http://www.svd.se/kultur/forfattartraning-pa-skoltid_793411.svd

https://tidningengrundskolan.se/litteratur-och-drama-inspirerar/

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/slarva-inte-bort-lararna/

En av mina före detta elever, skådespelaren Bill Skarsgård, uppmärksammade mitt arbete som lärare i samband med Skolverkets reklamkampanj För det vidare. Här kan du se videon med mig och Bill:

Tidskriften Kupé skrev ett reportage om mig och läraryrket. Läs det här. Man måste bläddra fram till sidan 41 och 59

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=tmptfdvg&gInitPage=1

Under hösten 2014 hade jag ett skrivuppdrag åt Skolverket tillsammans med Helga Stensson. Det resulterade i Uttrycksformer för upptäckare och hade till syfte att främja läs- och skrivutvecklande arbete i NO-ämnena. I januari 2015 slutade jag som lärare för att skriva på heltid.

Läsåret 2015-2016 undervisade jag på Skrivarlinjen på Skrivakademin, Folkuniversitetet

Mitt liv som föreläsare

Förutom att föreläsa om mitt eget skrivande föreläser jag också inom pedagogik, bland annat om språkutvecklande arbetssätt, cirkelmodellen, genrepedagogik och käll- och sökkritik.

19 thoughts on “OM MIG

 1. Hej Pär!
  Vi är en klass 4 i Fornåsa utanför Motala som just fått boktips av din bok om Nadir. Vi skulle väldigt gärna vilja att du kom och berättade om dina böcker och hur man blir författare. Hur mycket kostar ett skolbesök?
  Hälsning från 18 st bokslukare och deras lärare Cia Eriksson.

 2. Tusen tack bästa Pär!
  En hel veckas kreativt skrivande under din mycket pedagogiska ledning och varma humor har verkligen bidragit till ökad kunskap och skrivglädje för oss alla i gruppen.
  Alla som vill komma igång med sitt skrivande borde få träffa dig och få chansen att utvecklas i sitt skrivande.Stort tack!

 3. Hej Pär!
  Min son tycker om er bok Nader och ingen annan, han deltog på läsutmaningen i Karlstad och fick först plats i tävlingen, när Juryn frågade honom om vilken Personlighet du läser dem eller läser om dem och önskar att du träffas? Sa han pär Sahlin.

  1. Hej! Tack för din kommentar. Vad kul att din son tycker om Nadir och ingen annan. Och stort grattis till honom att han vann första plats. Kanske får jag möjlighet att komma på författarbesök till Karlstad. Då kan vi kanske träffas! /med vänliga hälsningar Pär Sahlin

 4. Hej vi ska göra ett författarporträtt av dig har du lust att svara på dessa frågor, vi läser din bok just nu alla är helt fast i den (:
  – Hur gammal är du?
  -Vilken gener skriver du i ?
  -Vilka riktar du dig främst till?
  – Vad gillar du för böcker?
  -Vad fick dig att börja skriva böcker?
  -Bästa platsen att äta på?
  -Bästa platsen att läsa på?

 5. Hej Pär!

  jag behöver vet att den novellen heter “Nu När Du Är Stilla” huvud karaktär någon elev i en skolan eller din. Kan du meddela mig via min e-post adressen. Jag behöver att skriva novellanlys

 6. Hej Pär!
  Mitt namn är Elliot Sjögren och jag kommer från georgshillskolan i Hörby. Jag har fått ett skolarbete på svenskan om att ha en presentation om just dig så därför skulle jag behöva få svar på lite frågor. Jag hittar nämligen inget på internet och därför frågar jag dig!

  När föddes personen?
  2. Var föddes och levde personen? (Har personen flyttar runt eller bott på samma ställe)
  3. Hur var personens uppväxt? (problematisk, lugn, konflikter?)
  4. Hur verkar personens familj ha varit? (Syskon?, Föräldralös? Rika/fattiga?)
  5. Hur staden ut där din författare lever? (Fattigt, blomstrande, misär, jämlikt?)
  6. Något som kan ha påverkat personen till att börja skriva?
  7. Var studerade personen och vilka utbildningar har författaren?
  8. Hur är författarens kärleks- /familjeliv? (Singel, gift, omgift, änka/änkling, barn)
  9. Hur blev personen känd/uppmärksammad? (Vilken händelse eller vilken ”bok”)
  10. Vilka tre verk/böcker är personens mest kända?
  11. Andra viktiga händelser, personer som verkar ha haft betydelse för författaren?
  12. Andra sysslor än att vara författare?

 7. Hej Pär!
  Försöker få min son Artur 12år intresserad av böcker och att läsa. Det går sådär…
  Men dina böcker om Nadir och I väntan på mitt ovanliga liv – serien älskar han! Nadir böckerna har han läst själv utan tjat. Böckerna om Silas har vi läs-lyssnat (Legimus) på tillsammans.
  Även jag har fångats av den välskrivna historien om Silas, Narin, Viggo och övriga.
  Tyvärr gillar inte Artur dina EPA-böcker.
  Därför undrar vi:
  Kommer det några fler böcker om Nadir och/eller Silas? Eller någon ny serie med liknande historier.
  Om inte, kan du rekommendera någon annan författare som skriver lika bra ungdomsböcker som du dvs en bra, trovärdig, spännande historia berättad med ett varierat och bra språk.
  Bästa hälsningar
  Pappa Roger

  1. Hej Roger och tack för fint meddelande.
   Kul att Artur gillar Nadir- och Silasböckerna. Bra att ni kan variera både att läsa på egen hand och att läs-lyssna tillsammans. Fint också att du gillar Silas-böckerna. Tyvärr har jag inte lyckats klämma ur mig en tredje bok, pga hög arbetsbelastning (har ju skrivit åtta stycken epa-böcker inom loppet av knappt tre år…) Men vem vet, det kanske kommer en ny vad det lider. Men då kanske Artur är för gammal och vill ha andra böcker. Det samma gäller Nadirböckerna. Jag hade gärna velat skriva fler, men tyvärr dalar försäljningen för varje ny bok man skriver i en serie. Just nu håller jag på att skriva på en, vad jag tror kommer bli en 12-15 årsbok. Du får hålla utkik om jag lyckas få den klar och utgiven. Antar att ni redan testat/kollat in mina Leo-böcker (Leo och lögnerna och Leo och kärleken och att de kanske är lite för barnsliga för en tolvåring. (Det är 9-12 årsböcker och i samma svårighetsgrad som Nadir, men med litet annat innehåll. De finns inte längre som böcker men finns att lyssna på. Jag har några ex kvar här hemma om ni vill köpa. Det är bara att höra av dig i så fall. Tips på andra böcker? Två böcker som på många sätt liknar Silasböckerna är Johan Rundbergs “Kärlekspizzan” och “Knockad Romeo”. Det är en tvåboksserie så börja med den förstnämnda. Johan har också skrivit Nattkorpen-serien, som vann Augustpriset förra året. Han har också en ny bok på gång som heter “Totalvägra”. Jag gillar boken Yani av Nora Khalil och Tio över ett av Ann-Helen Laestadius. Hoppas att dessa tips kanske kan vara något som passar. Till sist, vad bra att du som förälder stöttar din son att hitta en bok som passar honom! Allt gott. Pär

 8. Hej!

  Jag jobbar med som resurspedagog på en skola i Dalsland. Det har varit hopplöst att få en del av våra elever att läsa men jösses, Sävaträsk har öppnat många nya dörrar!

  Är det möjligt att boka upp dig för ett litet samtal kring dina böcker?

  1. Hej, vad kul att höra att Sävaträskböckerna öppnar nya dörrar. Det går alldeles utmärkt att boka upp mig för ett litet samtal.

 9. Jag går i en skola och ska skriva en Författarporträtt om dig för att vi ska läsa din bok.Jag kan inte hitta mycket fakta om dig för att du är inte så känd som mr.Beast.Ses på slutet av Maj!mvh. -123

  1. Hej! PÅ den här sidan finns det i andra stycket. precis ovanför fotot på mig tre stycken “här”. Om du klickar på dem kommer du till olika sidor där det finns fakta om mig. Lycka till med författarporträttet. Vi ses i maj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.